PCCHIP TEST MFP PRINTERA U BOJI

Posted by .

naslovnica-pcchip

Donosimo vam pregled nekih od najzanimljivijih višefunkcijskih pisača posljednje generacije od kojih se neki mogu pohvaliti iznimno jeftinim troškovima ispisa, drugi pak odličnom opremljenošću, a treći neupitnom kvalitetom ispisa.

Ispisni uređaji su uredskim i kućnim korisnicima od iznimne važnosti za kvalitetno obavljanje uobičajenih poslova. Makar da je riječ o i nekakvoj najosnovnijoj varijanti ova se oprema uglavnom koristi na svakodnevnoj razini. Pored uobičajenog ispisa dokumenata za mnoge su korisnike uređaji za skeniranje, slanje faxa i kopiranje neizostavan dio opreme koja se koristi u svakodnevnom radu i upravo o njima ovisi normalno funkcioniranje poslova. Danas je nemoguće zami-sliti da netko tko ima manji ili veći ured ili radi od kuće može funkcionirati bez nekog od ovih dodataka. Više se ne postavlja pitanje da li je potreban nego na koje funkcionalnosti treba obratiti pozornost prilikom nabavke jednog od ovih uređaja.

Uredski namjesnici
Ovisno o potrebama nekim će korisnicima biti dovoljna samo podrška za ispis sadržaja, dok će drugi inzistirati na popratnim funkcijama koje pružaju moderni višefunkcijki primjerci. Međutim, ponekad i onima koji nemaju velike zahtjeve znaju dobro doći neke od ovih funkcionalnosti. Zapravo, danas su pisači kao samostalne jedinice sve manje prisutni, a i cijena osnovnih višefunkcijskih modela je često neznatno veća. Upravo zbog toga nije loše odabrati uređaj koji objedinjuje veći broj funkcio- nalnosti u jednoj cjelini.
Ovakvi su modeli zahvaljujući većoj fleksibilnosti postali vrlo popularni u uredskim okruženjima, jer osim što objedinjuju više uređaja u jedan uređaj istovremeno i smanjuju troškove, eliminiraju gomilanje samostalnih uređaja i doprinose većoj urednosti i uštedi radnog prostora. Također, ne tre- ba zaboraviti niti manju potrošnju energije jednog naspram više samostalnih uređaja.
Stoga vam ovog puta donosimo pregled nekih od najzanimljivijih višefunkcijskih pisača u boji zadnje generacije čija je glavna karakteristika da uz velik broj funkcija donose i određena unaprjeđenja po pitanju smanjenja troškova ispisa što će se svidjeti svima onima koji svakodnevno ispisuju veliku količinu dokumenata.

Današnji inkjet modeli ozbiljno konkuriraju laserskim modelima. Mnogi od njih po tom pitanju nose epitet „ubojica lasera“ ili su okarakterizirani kao pandani laserskoj tehnologiji. Također, kada je u pi- tanju ispis fotografija i drugih materijala na kojima dominira slikovni materijal ovi će uređaji bolje odraditi posao. Pored toga, troškovi ispisa su u zadnje vrijeme svedeni na iznimno nisku razinu, posebno kod specijaliziranih modela koji se ističu po ovoj karakteristici. S druge strane imamo cijene tonera koje su često u rasponu od 400 do 600 ili više kuna. Sad računajte koliki je trošak kada dođe vrijeme za zamjenu svakog od njih, a ima ih četiri. No ovdje tre- ba upozoriti na kapacitet tonera koji je često, ali ne i nužno, veći u odnosu na spremnike sa tintama.
Bez obzira za koju se tehnologiju odlučili potrebno je uzeti u obzir još neke elemente koji dugoročno mogu imati efekta na iznos troškova. Naime, nekad prilikom kupovine samu cijenu uređaja treba uzeti sa rezervom, a više obratiti pozornost na cijenu potrošnog materijala i zamjenskih dijelova. Premda se u startu može činiti da je jedan uređaj ponešto jeftiniji od nekog drugog, treba uzeti u obzir da se na samo jednoj zamjeni tinti ili tonera ta razlika može biti nepovoljnija i u konačnici manje isplativa od nekog skupljeg modela.

Ispis za siću
Isto tako gotovo svi proizvođači nude dvije opcije kapaciteta potrošnih materijala (standardne, te spremnike većeg kapaciteta) što se naročito odnosi na inkjet tinte. Spremnici većeg kapaciteta jesu nešto skuplji prilikom kupovine, ali dugoročno donose nižu cijenu ispisa i samim time veću uštedu. Tako- đer i manju potrebu za učestalom zamjenom. Stoga preporučujemo da idući put prilikom kupovine novih tinti obratite pozornost i na ovaj faktor.
Ranije smo spomenuli kako su određeni proizvođači inkjet uređaja unaprijedili potrošnju tinti i pritom znatno reducirali troškove ispisa. U optimiza- ciji ovih troškova je najdalje otišao Epson sa svojom zadnjom generacijom pisača koji više ne koriste klasične spremnike sa tintama nego sustav kod kojeg korisnik sam nadopunjuje spremnike jeftinom tintom iz bočice. Ovime je Epson uspio spustiti cijenu ispisa na poprilično nisku razinu. Pored ovakvog iskoraka koji je napravio Epson neki su proizvođači dosta unaprijedili standardni sustav spremnika sa tintama, povećavajući zapreminu spremnika, odnosno optimizirajući njihovu potrošnju. HP je jedan od proizvođača koji je dosta unaprijedio iskoristivost tinti navodeći kako njegovi uređaji zadnje generacije imaju i do 50% jeftiniji ispis u boji u odnosu na lasersku tehnologiju.

Ispis iz oblaka
usporedba-printera-pcchipPored spomenutih optimizacija u troškovima ispisa uređaji zadnje generacije donose i neke zanimljive funkcionalnosti vezane uz povezivanje, softverska rješenja i mogućnosti ispisa na daljinu. Sve je više korisnika imaju potrebu nešto zabilježiti i odmah poslati na provjeru, bez potrebe za slanjem datoteka putem emaila ili osobnog dolaska u ured. Mnogi od njih danas nude i opciju pristupa Cloud servisima sa kojih se mogu pregledavati i ispisivati razni materijali.

Kandidati koje smo ovog puta odabrali prvenstveno će biti zanimljivi kućnim i manjim do srednje velikim uredima. Neki od njih se mogu pohvaliti velikim brojem funkcija i niskom cijenom, drugi iznimno niskim troškovima ispisa, dok se treći pak mogu pohvaliti velikom svestranošću, intenzivnijem svakodnevnom korištenju, kvaliteti i brzini u radu.
Među njima su jedan kompaktni i jeftin Brotherov višefunkcijski model, tri zanimljiva Canonova modela od kojih su dva povoljnije cijene, a treći specijaliziran za ispis fotografija. Tu je i iznimno štedljivi Epsonov model te dva HP-ova inkjeta i jedan robusni laserski model za malo zahtjevnije korisnike, odnosno jedan OKI-jev robusni LED uređaj i Samsungov multifunkcionalac koji donosi podršku za brzo uparivanje s mobilnim uređajima putem NFC-a.

 pun-pogodak-printer1_pun_pogodak

OKI MC342dn

OKI-jev kandidat nam se već u startu pomalo činio kao uređaj izvan konkurencije. Barem kada je u pitanju prvi dojam koji je na nas ostavio. No bez obzira na pojavu ovaj uređaj se cjenovno zadržao unutar zadanih okvira zahvaljujući čemu je našao svoje mjesto među ostalih devet kandidata.

Gromada za sve

Neovisno o tome što je pripadnik skupine uređaja povoljnog cjenovnog ranga OKI MC342dn će budućim korisnicima pružiti znatno veću funkcionalnost nego je to većina njegovih suparnika iz ove kategorije u stanju ponuditi. Da se radi o uređaju ozbiljnih namjera prije svega će nas podsjetiti njegova veličina koja značajno prelazi okvire ostalih kandidata, odnosno trajanje jamstva koje se registriranjem uređaja dodatno produljuje za tri godine.
MC342dn koristi LED tehnologiju ispisa koja je u odnosu na lasersku znatno jednostavnija, dok su rezultati ispisa podjednaki. Opremljen je svim potrebnim jedinicama koje su bitne za uredsko okruženje: skener, kopirka, fax, automatski uvlakač dokumenata i podrška za dvostrani ispis. Uz to, podržan je rad u lokalnoj mreži putem Etherneta (dostupan je i model sa integriranim WiFi-jem koji je nešto malo skuplji), a na raspolaganju mu stoji i velika količina memorije (koju je moguće dodatno proširiti do 768 MB) kako bi manipuliranje većom količinom materijala poslanih na ispis teklo glatko.

U petoj brzini

Odlika koja život znači jest i kapacitet dvaju ladica za papir (ukupno 350 listova) koji je po potrebi moguće proširiti dodatnom ladicom kapaciteta 530 listova.
Za upravljanje uređajem će nam poslužiti manji, ali funkcionalan monokromatski displej te velik broj kontrolama koje omogućavaju jednostavnu i brzu navigaciju pojedinim funkcijama, a u samim je izbornicima prisutan velik broj opcija za podešavanja.
Ovaj se uređaj u radu pokazao poprilično brzim i to podjednako prilikom ispisa crno-bijelih i dokumenata u boji gdje značajno nadmašuje svu konkurenciju. Također, iznimno je brz i kod kopiranja (22 str.), odnosno prilikom obostranog ispisa (11 str.). Kvaliteta ispisa svih sadržaja je poprilično dobra kako se i očekuje od ovakvog uređaja. Grafovi, tekst i svi drugi materijali su oštri, a boje intenzivne. U svakom slučaju dokumenti ispisani na ovom uređaju izgledaju vrlo efektno, dok su troškovi ispisa na razini laserskih pandana.
Zanimljivo je kako OKI već dugo vremena nije ništa mijenjao po pitanju izgleda svojih ispisnih strojeva koji i dan danas djeluju pomalo zastarjelo naspram drugih proizvođača. Zato su nasuprot izgledu kvaliteta, izdržljivost i dugotrajnost na visokoj razini.

 SPeCIFIKaCIJe: pisač, skener, kopirka, fax, automatski uvlakač dokumenata, LED tehnologija ispisivanja sa četiri tonera, maksimalna rezolucija ispisa 1200 x 600 dpi, brzina ispisa crno-bijelo 22 str./min, u boji 20 str./ min, brzina kopiranja 22 str./ min, 20 str./min, procesor 533 MHz, 256 MB RAM memorije (proširivi do 768MB), podrška za automatski dvostrani ispis, ladica za papir kapaciteta 350, izlazna ladica 150 listova, povezivanje: USB 2.0, Ethernet, USB za direktni ispis, maksimalni mjesečni ciklus 30000 str., dimenzije 444 x 427 x 509 mm, masa 29 kg, jamstvo dvije godine

CIJeNa: 2421 KN

ZBOG ČeGa KUPITI:  cijena u odnosu na mogućnosti, brzina ispisa i kopiranja, više nego dobra kvaliteta ispisanih
materijala, kapacitet ladica za papir, jednostavna zamjena tonera, trajanje jamstva

KLJUČNI NedOSTaCI: glomazne dimenzije otežavaju smještaj u manjim prostorima

OCJeNa: 5/5

ožujak 2014. PC CHIP

You must be logged in to post a comment. Log in