Ispis sa zaštitom na OKI pisačima

Posted by .

U ponudi OKI-a od nedavno se nalazi i inovativni sustav zaštite ispisanih dokumenata – IRDSPB. Navedeno rješenje je Hrvatski proizvod, u potpunosti razvijen na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu!

Originalni članak pročitajte ovdje (PC CHIP)

oki11

oki2U ovoj inovativnoj metodi se stvara zaštitna grafika izvan kontrole korisnika na način da se ugrađuje automatski sama u toku tiskarskog procesa kao ugrađena zaštitna oznaka na svaku stranicu korisničkog sadržaja iz bilo kojeg programa. Infraredesign® (IRD) označavanja na ispisnom mediju bazira se na dinamičkoj ugradnji PostScript IRD grafike u trenutku kada se ispisni file prosljeđuje na ispis.

 

Infraredesign® (IRD) ima dualna svojstva na način da se u vidljivom dijelu spektra vidi jedna kontinuirana kolor slika, a u nevidljivom blisko infracrvenom području (NIR) kontinuirana skrivena slika vidljiva samo s NIR kamerom. Mogli bi ga opisati kao „digitalni štambilj“ koji se nikako ne može ukloniti, a skrivena se informacija koju nosi nemože naknadno fotokopirati, skenirati i obnoviti!

 

Vizualne i sakrivene grafike su personalizirane, tj.mogu se dizajnirati i projektirati na zahtjev naručioca. Kao skrivenu grafiku možemo koristiti QR kod, te isti čitati sa nekim od programa dostupnih na tržištu. Na taj se način, osim same funkcije zaštite, korisniku pruža mogućnost pohranjivanja mnoštva skrivenih informacija!

 

Sve do sada poznate tehnike rabe ili predotisnuti zaštićeni papir ili naknadno dotisnute oznake ili samo tekstualne NIR informacije. U ovoj metodi sve se događa u momentu tiska pa se može upotrijebiti kao samostalna tehnika ili hibridna s već postojećima, ne narušavajući dosadašnje navike korisnika.

Njena primjena moguća je na svim OKI printerima u boji koji podržavaju PostScript, od najmanjih do najvećih formata!

Izvor: PC CHIP